10 Tips voor beeldmakers op Werk aan de Muur

Sinds een paar jaar verkoop ik werken via de website Werk aan de Muur. In eerste instantie ging ik dat doen omdat ik veel foto’s had liggen waar ik toch niks mee deed en op deze manier hoopte er nog iets aan te kunnen verdienen. Op dat moment maakte ik vooral fotomontages waarbij ik een fotomodel in mijn studio op de foto had gezet en vervolgens met behulp van Photoshop in een achtergrond foto die ik ergens had genomen monteerde. Meestal had ik op een achtergrond locatie meerdere foto’s genomen die ik niet gebruikte in het project.

Het duurde vervolgens best lang voordat ik mijn eerste verkoop had. Niet zo gek aangezien de achtergrond foto’s vaak als los werk niet erg bijzonder waren. Die eerste verkoop voelde overigens wel erg gaaf. Als hobbyfotograaf is het natuurlijk een hele eer om bij iemand aan de muur te komen te hangen. Ik besloot daardoor om meer aandacht te gaan besteden aan mijn werken op Werk aan de Muur. Met behulp van Photoshop kon ik soms de opnames een stuk aantrekkelijker maken en ook aandacht besteden aan de titel, omschrijving en steekwoorden hielp ontzettend in het aantal keren dat werken bekeken werden.

De verkopen namen pas echt een vlucht toen ik begon met het plaatsen van digitale schilderijen. Niet zo heel gek natuurlijk wanneer je rondkijkt op Werk aan de Muur zal je zien dat het overgrote aanbod bestaat uit foto’s. Een digitaal schilderij heeft daardoor beduidend minder concurrentie.

Inmiddels zie ik toch wel iedere maand een aantal verkopen binnen komen en lijkt het me leuk om mijn ervaringen hier als tips neer te zetten om andere beeldmakers een handje te helpen.

  1. Zorg voor technische kwaliteit. Het klinkt misschien logisch, maar een onbewerkt vakantiekiekje wat minimaal scherp is wil niemand aan zijn of haar muur hebben hangen. Zorg er daarom voor dat het werk wat je wil verkopen begint als een scherpe foto.
  2. Verbeter de technische kwaliteit. Naast dat een opname technisch correct uitgevoerd moet zijn om een goede start te verkrijgen kunnen de meeste foto’s nog wel wat nabewerking gebruiken om de technische kwaliteit nog wat op te schroeven.
    Kijk daarbij kritisch en op 100% ingezoomd naar je werk en verwijder sensorvlekken, verbeter contrast, scherpte en kleur. Realiseer je dat je hier ook kan besluiten om een werk te gaan maken wat een koper graag zou willen en dat het niet persé een perfecte foto volgens de fotovakschool hoeft te zijn waardoor je automatisch bij het volgende punt aankomt.
  3. Verbeter de kunstzinnige kwaliteit. Zodra je een werk hebt uitgekozen om te willen gaan verkopen adviseer ik je om eerst eens een zoekopdracht op Werk aan de Muur te doen om te zien wat er al te vinden is. Het geeft je al snel een idee of jouw werk kwalitatief iets nieuws of extra’s te bieden heeft. Door vervolgens jouw werk creatief te bewerken zou je van iets wat al lang te koop staat op de site toch nog iets toe kunnen voegen. Misschien kan je nog een andere versie van een foto kiezen waar bijvoorbeeld het standpunt net nog even wat origineler is? Misschien kan je in Photoshop creatief zijn om het werk uniek en opvallend te maken. Als je doel is om de foto zo puur mogelijk te houden zal deze wellicht minder opvallen. Dat is een afweging die je kan maken. Zelf heb ik besloten om voor de werken op Werk aan de Muur lekker creatief los te gaan.
  4. Extra info. Zorg ervoor dat je een pakkende en kloppende uitgebreide titel voor je werk bedenkt. Aangezien de titel een prominente plek krijgt is het verstandig om hier even bij stil te staan. Ook bij de omschrijving loont het om wat meer te typen dan een korte zin die voor de hand ligt omdat de kijker dat zelf ook wel kan zien. Een werk met een vrouw op een strand kan je natuurlijk omschrijven als “Vrouw op het strand”, maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen denken aan iets als ‘Na een mooie avondwandeling geniet deze vrouw van het geluid van de branding en het licht van de ondergaande zon terwijl ze terug kan denken aan deze prachtige zomerdag.’ Je kan ook beschrijven hoe het werk tot stand kwam, wat je eigen gedachten erbij waren en hoe je zelf het werk aan de wand zou zien.
    Bij ’tags’, dit zijn steekwoorden die het werk moeten omschrijven, mag je er 12 bedenken. Neem ook hier even de tijd en kijk ook eens bij andere, goed verkopende, werken. Ook het soort kunst, dominante kleuren en helemaal mooi is een bepaald gevoel of bezigheid. Bezoekers kunnen jouw werk met deze steekwoorden makkelijker vinden.
  5. Omdat schilderijen, illustraties, etc een veel kleiner aanbod hebben op Werk aan de Muur kan je veel gemakkelijker opvallen tussen de vele andere werken als je in deze categorieën iets aan kan bieden. Je kan hiervoor natuurlijk met een canvas, penselen en verf aan de gang, maar tegenwoordig kan je met behulp van digitale technieken erg mooie werken creëren. Zodra je besluit om deze hoek te gaan verkennen zijn er opeens zeer veel kansen om iets unieks en opvallends te koop aan te gaan bieden.
    Misschien denk je dat een digitaal schilderij ontzettend lastig is om te maken, maar met de hedendaagse programmatuur kan dat al ontzettend eenvoudig.
    De technieken die ik gebruik heb ik mezelf aangeleerd door instructies van andere beeldmakers te lezen en YouTube filmpjes over deze onderwerpen te bekijken.
    Op mijn Engelstalige website heb ik een aantal instructies staan om van een foto naar een digitaal schilderij te gaan met gebruik van Photoshop, maar ook een instructie hoe dit met behulp van Topaz Studio 2 te doen.
    Zelf vind ik het heerlijk ontspannen om van een foto naar een schilderij te gaan werken en daarbij alle mogelijkheden gebruik om een werk net eve iets extra’s te geven.
  6. Is digitaal schilderen iets te hoog gegrepen, probeer dan eens Photoshop actions om een foto met al teveel concurrentie op Werk aan de Muur een creatieve draai te geven. Er zijn ontzettend veel actions te verkrijgen, vaak voor een paar euro, die zeer uiteenlopende effecten kunnen geven. Bijvoorbeeld met 1 druk op de knop een foto in een schilderij omzetten, of in een schets omzetten, er een striptekening van maken of om er echt iets knallends van te maken.
    Wel een belangrijke tip hierbij is dat bijna alle actions gebruik maken van een Engels ingestelde Photoshop. Staat jouw Photoshop op Nederlands, zal je dit dus eerst moeten veranderen. Persoonlijk zie ik dat tevens als tip aangezien je beduidend meer tutorials op het internet kan vinden voor Engelstalige Photoshop dan voor Nederlandstalig.
  7. Gebruik van Fine-art assets om een (achtergrond)foto naar een echt kunstwerk om te zetten is het soms lastig om aan onderwerpen te komen die je hiervoor kan gebruiken. Daarnaast moeten modellen die zich door je laten fotograferen ook akkoord moeten gaan met verkoop als je van plan bent om het eindresultaat op Werk aan de Muur te verkopen. Je kan hiervoor op stock sites op zoek gaan naar onderwerpen die je kan gebruiken in jouw werk. Let hierbij goed op de voorwaarden voor gebruik. Zelf heb ik een paar van dit soort pakketten ter verkoop staan met een commerciële licentie zodat je de eindresultaten dus zonder probleem op Werk aan de Muur kan gebruiken. Ook kan je enkele gratis assets op mijn website vinden. Een duidelijk (Engelstalig) artikel over het gebruik van stock bestanden vind je hier.
  8. 3D rendering is ook een manier om werken te kunnen realiseren die je met een camera niet of erg lastig zou kunnen vastleggen of om onderdelen voor gebruik in fotomontages zelf te maken. Blender is gratis software om zelf mee aan de slag te gaan en hiervoor zijn ook veel tutorials voor te vinden. Het aanleren van deze software heeft wel een steile leercurve die behoorlijk wat tijd kost en zal daardoor niet voor iedereen weggelegd zijn.
  9. Filter Forge (windows / Mac) is een programma waarin je een foto van een filter kan voorzien, maar waarin je ook hele kunstzinnige creaties in kan maken. Er zijn vele duizenden gratis te downloaden filters voor te vinden waardoor je zal merken dat je al snel uren en uren aan het spelen raakt maar zeer creatieve werken kunt realiseren. De pro versie die je nodig zal hebben om hoge resolutie bestanden te maken is echter wel prijzig, maar gezien de vele mogelijkheden die dit programma biedt is het je dit misschien wel waard.
  10. Promoot je werken. Gebruik een eigen website om jouw werken nog een extra plekje op het internet te geven om op te vallen, maar gebruik zeker ook social media om jouw eigen publiek te creëren. Pinterest is een platform waar mensen vaak ideeën opdoen en kan je mooi gebruiken om ze een idee te geven voor een werk in hun interieur. Instagram is een goede plek om je werken ook weer te delen. Gebruik ook hierbij de juiste tags om naast jouw eigen volgers andere bezoekers te genereren die jou wellicht ook weer zullen volgen.

Neem vooral ook een kijkje op mijn Werk aan de Muur shop en laat het me weten als je nog vragen of opmerkingen hebt.

Geef een reactie