Inspiratie

Mijn inspiratie komt echt van alle kanten. Zaken die ik zie op straat, op tv in een film op het internet of komt van de mensen waarmee ik samenwerk.
De inspiratie leidt naar een uit te werken concept. Voordat ik het concept ga uitwerken zoek ik op het internet naar vergelijkbare concepten of afbeeldingen die het concept meer vorm geven.

Fotografie

Soms heb ik geluk en kan ik een foto die ik al in mijn bibliotheek heb zitten gebruiken. Meestal moet ik er echter voor op pad om de juiste onderdelen voor het uit te werken concept op de foto te zetten. Soms duurt het daarom wel even voordat ik een concept kan gaan uitwerken omdat het soms even kan duren voordat zich de gelegenheid voordoet om de foto(‘s) in de juiste omstandigheden vast te leggen.

Fotoshoot

Als voor het concept een fotomodel op de foto wordt gezet dan plan ik meestal een middag met het model in zodat we genoeg tijd hebben om het concept uit te werken. Soms komt er ook een haarstylist en/of visagist om make-up en haar helemaal perfect te maken.

Fotomodel Demi in de fotostudio

Rendering

Wanneer een (onderdeel) van een foto niet door mij op de foto gezet kan worden kan ik het wellicht creëren mbo 3D software en daar vervolgens een Render mee maken. Dit kan zowel voor onderdelen van de bewerking als voor de achtergronden en sinds dit jaar kan ik zelfs de mensen in mijn bewerkingen creëren met behulp van 3D software.

Photoshop

De foto’s die ik heb genomen worden eerst als het ware ontwikkeld vanaf een raw bestand naar een werkbare foto. Dit gebeurt door middel van verschillende programma’s. Nadat alle bronnen klaar staan open ik ze allemaal in Photoshop en start het bewerken. Alles wordt nagelopen, bewerkt en aangepast zodat alle onderdelen mooi bij elkaar passen.

Op dit moment kies ik er vervolgens voor om ofwel een foto(bewerking) te exporteren of om door te gaan met bewerken en van de foto een digitaal schilderij te maken.

Een digitaal schilderij maak ik door een grote hoeveelheid verschillende lagen met daarin verschillende bewerkingen van de foto over elkaar te leggen en deze allemaal te verbergen met een laagmasker. Met verschillende verf brushes laat ik bepaalde onderdelen van deze lagen verschijnen op de plaatsen waar het gewenste effect nodig is. Zo ontstaat langzaam, maar zeker een compleet schilderij. Dit kost de nodige tijd. Sommige werken hebben slechts een beperkt aantal lagen echter hebben de werken soms wel tientallen verschillende lagen die bij elkaar het werk vorm geven.

Sommige lagen bestaan ook uit andere effecten zoals schetsen, zowel door de computer gemaakt als hand geschetst. Maar ook foto’s met texturen, lichteffecten, stof, ruis, rook, mist, etc worden toegevoegd eventueel voorzien van wederom meerdere schilder lagen.

Meestal is het op dit moment belangrijk om het werk even los te laten om er na een poosje weer eens goed naar te kijken met een frisse blik omdat je dan toch nog wel weer wat ziet wat toch niet helemaal perfect is.
Pas zodra alles klopt wordt een werk gepubliceerd en eventueel te koop aangeboden.

Op de pagina over mijzelf kan je het verhaal lezen hoe ik gekomen ben tot waar ik nu ben en op deze pagina kan je lezen met welke spullen ik mijn werken creëer.

Op www.arjenroos.com staat nog veel meer (Engelstalige) informatie en publiceer ik regelmatig interessante tutorials, reviews en zal ik op termijn ook zaken voor andere beeldmakers weg geven en te koop aanbieden.

Geef een reactie