Op deze pagina wil ik graag vertellen wat ik allemaal gebruik bij het maken van de werken die je op deze website tegenkomt.

Fotobewerking software

Niet verwonderlijk maak ik heel veel gebruik van Adobe Photoshop cc waar ik het fotograaf abonnement heb afgesloten voor ca 12 euro per maand. In dit abonnement zit naast Photoshop ook nog Lightroom en nog wat andere zaken. Voor een relatief klein maandelijks bedrag heb je altijd de meest recente versie van Photoshop tot je beschikking.
Alternatieven heb ik natuurlijk ook wel geprobeerd, maar omdat er zo ontzettend veel informatie over Photoshop te vinden is blijft dit voor mij toch echt het programma om mijn werken in te maken.

Met behulp van Adobe Lightroom wat ook in het fotograaf abonnement zit beheer ik de foto’s die ik heb genomen. Vanuit Lightroom laad ik mijn foto’s in Photoshop en exporteer ik de werken zodra alles aangepast is naar wens.

Voor de digitale schilderijen die ik graag maak gebruik ik naast Photoshop ook het programma Topaz labs Studio 2. Ik heb echter ook een tutorial geschreven hoe deze software te gebruiken is zonder Photoshop om een digitaal schilderij te maken.

Om mijn werk net even wat extras te geven of om gave special effects los te laten op een werk gebruik ik Luminar bij zo’n beetje elk werk wat ik maak. Waar ik vroeger uren bezig was met photoshop technieken om deze effecten te maken gebruik ik nu lekker snel en makkelijk Luminar om hetzelfde te doen in een fractie van de tijd. Ik kan daarom niet genoeg benadrukken hoe ongelofelijk gaaf deze software is.

Daz3D is de 3d render software die ik gebruik. Pas op!!! Deze software kan zeer verslavend werken. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!
Zelf denk ik dat je als fotograaf met Daz3D prachtige plaatjes kan maken door de fotografische kennis los te laten op een dergelijk 3D platform. Goedkoop is het helaas niet. Hou je liever de hand op de knip dan is een programma als Blender een veel goedkoper alternatief.

Fotocamera’s

In mijn fotostudio fotografeer ik met een Nikon d610 digitale fullframe spiegelreflex camera. Inmiddels alweer een ouwertje aan het worden, maar hij voldoet voor mijn studiofotografie nog altijd prima. In de studio gebruik ik verschillende studio flitsers met verschillende triggers afhankelijk wat er nodig is. Ook maak ik graag foto’s met mijn zelfgemaakte ringlamp.

Als ik op pad ben om foto’s te maken gebruik ik hiervoor een Fujifilm cropframe systeemcamera. De Fujifilm X-T30 is een heerlijk kleine en lichte camera en een echt genot om mee te fotograferen. De camera heeft fysieke knoppen om zaken als sluitertijd, diafragma en belichtingscompensatie aan te passen en voelt heerlijk old-school aan. Daarnaast levert de Fujifilm X-T30 ook nog eens prachtige foto’s op. Als je niet teveel zelf zou willen bewerken dan kom je onbewerkt met de door de camera afgeleverde JPG bestanden prima voor de dag. Zelf gebruik ik wel liever de RAW bestanden die deze camera me levert.

Computers

Het renderen van mijn 3D beelden doe ik op een PC met een krachtige grafische kaart. De grafische kaart die ik gebruik is de Nvidia Geforce RTX 3070 die zorgt ervoor dat renders niet al te lang duren. Het is op het moment wel erg lastig om aan een fatsoenlijke grafische kaart te komen. Bezuinig hierbij echter niet op geheugen.
Render je vooral met Blender, dan ben je wat flexibeler, maar is minder eenvoudig als Daz3D.

Photoshop en Lightroom gebruik ik voornamelijk op mijn laptop. Dit is een MacBook Pro zodat ik geen tijd en energie in systeemonderhoud hoef te doen. Ik geef wel toe dat het systeemonderhoud van mijn pc tegenwoordig ook reuze meevalt, dus komt het toch op persoonlijke voorkeur welk computer systeem je wil gebruiken. Dat gezegd hebbende denk ik dat de trackpad van Apple het beste trackpad is wat er op het moment te verkrijgen is.
Op het moment van schrijven gaan er geruchten dat Apple met een 14inch MacBook Pro met hun eigen processor zal gaan komen. Dit zal waarschijnlijk mijn volgende laptop gaan worden.

Tekentablet

Als ik teken gebruik ik hiervoor een Wacom Intuos pro tekentablet, maar ik heb ook een tekentablet met ingebouwd scherm van Huion. Dit veel goedkopere tekentablet dan de Wacom tablet met scherm, is voor zijn prijs een echte must-have voor de gevorderde tekenaar/schilder die graag op een scherm wil tekenen.

Webhosting

De webhoster waar mijn website gehost wordt is Cloud86 een in Nederland gevestigde webhoster met snelle servers en een goede prijs/prestatieverhouding. Over webhosting voor beeldmakers heb ik een uitgebreid artikel geschreven.
Ik gebruik WordPress met het Lyrical thema en Visual portfolio als portfolio plugin.