Webhosting voor een beeldmaker

Als beeldmaker ben je natuurlijk het liefste bezig met het creatieve werk. Kunst voor aan de muur creëren is natuurlijk de passie waar je het allemaal voor doet. Maar met alleen kunstwerken creëren ben je er nog niet. Het is natuurlijk nog veel leuker als er ook mensen komen kijken naar de kunstwerken die je hebt gemaakt. Wellicht zitten daar zelfs geïnteresseerde kopers voor jouw kunstwerken tussen?!

Social media

Via social media is het gemakkelijk om je creaties te delen met familie en vrienden. Van daaruit kan je je netwerk gaan proberen uit te breiden. Het nadeel echter van social media is dat de verschillende netwerken proberen geld aan je te verdienen en zullen publicaties die je doet steeds minder goed onder de aandacht van volgers worden gebracht in de hoop dat je jouw portemonnee zal willen trekken om een gesponsord bericht te gaan plaatsen.

ArjenRoosWork Facebook pagina
ArjenRoosWork op Facebook


Met voldoende geduld lukt het best om toch een grotere groep volgers te verkrijgen zeker als je zelf zeer actief op het netwerk bent. Echter de gratis netwerken kunnen verdwijnen, kunnen voorwaarden veranderen, kunnen uit de gratie van de consumenten raken, zaken waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Het is daarom verstandig om naast je aanwezigheid op social media ook online via een website te vinden bent.

Een website zonder technische kennis

Als je niet zo technisch onderlegd bent of geen zin hebt om je te moeten verdiepen in de mogelijkheden die er zijn om een website neer te zetten zijn er een aantal simpele mogelijkheden.
De meest eenvoudige oplossing is om jouw website te bouwen bij Squarespace. Zeker voor beginners is dit een oplossing om letterlijk binnen een minuut een website op te zetten. Alles gebeurd met behulp van de webbrowser en je kunt kiezen uit veel verschillende sjablonen zodat je jouw website ook helemaal naar jouw smaak kan neerzetten. Ontzettend veel creatievelingen over de hele wereld gebruiken daarom squarespace om zonder veel moeite en gedoe hun online aanwezigheid te garanderen.

Squarespace bouw een portfolio website

De eenvoud heeft echter wel een prijskaartje, maar daar krijg je wel de meest eenvoudige mogelijkheid om een website te bouwen voor terug.

Een website hosten met een eigen beheerssysteem

Wil je meer mogelijkheden of meer vrijheid dan een oplossing zoals Squarespace dan zou je kunnen kijken naar webhosting waarbij je gebruikmaakt van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). Met behulp van dit systeem kan je net zoals bij Squarespace verschillende sjablonen en plugins installeren en je website eenvoudig via de webbrowser te beheren. Aangezien je bij deze oplossing helemaal zelf bepaald hoe alles moet werken is er meer mogelijk dan bij de eenvoudigere oplossingen vooral de keuzes voor sjablonen en plugins wordt ineens enorm groot. Daarnaast heb je meer controle over de kosten dan bij een eenvoudige oplossing zoals Squarespace.

Omdat je nu alles in eigen beheer houdt zal je ook zelf bij een bedrijf de webhosting af moeten nemen. Er zijn veel verschillende bedrijven die webhosting aanbieden voor verschillende budgetten en eisen. Goedkope webhosting kan al voor een paar euro per maand geschikt zijn voor een kleinere website die niet al teveel bezoekers ontvangt. De pakketprijzen worden hoger naarmate je meer snelheid wil garanderen of grote aantallen bezoekers verwacht.
Bij webhosters.nl kan je de verschillende hosting bedrijven met elkaar vergelijken.

Dancing in the Street

Na vele jaren mijn tevreden website te hebben gehost bij Vevida heb ik na de laatste aankondiging van prijsverhogingen me eens goed verdiept in wat er eigenlijk allemaal te krijgen is en net zo belangrijk voor welke prijs.
Aangezien ik geen grote vaste inkomsten aan mijn werken verdien is het voor mij dan ook belangrijk dat ik voor een redelijke prijs zoveel mogelijk van mijn wensen kan krijgen. Na het vergelijken en lezen van reviews op webhosters.nl ben ik terecht gekomen bij Cloud86. Dit bedrijf is gevestigd in Groningen en heeft zijn servers ook in Nederland staan. Met name de vele lovende reviews in combinatie tot de goede prijs/kwaliteit verhouden hebben mij de overstap doen maken.
Wat voor mij erg interessant was is de verhuisservice die ze bij het pakket dat ik heb afgenomen gratis aanbieden. Op een afgesproken moment is mijn draaiende website inclusief alle e-mail voor me verhuisd en hoefde ik daar zelf eigenlijk niks anders voor te doen behalve mijn inloggevens bij mijn oude provider verstrekken en de wachtwoorden van mijn e-mail adressen even aan te passen.
Ik gebruik het webhosting medium pakket maar er is ook al een pakket voor slechts €1,95 per maand voor als je een website zoekt waar weinig bezoekers op te verwachten zijn. Let bij de keuze van webhoster wel op de zaken die voor jou belangrijk zijn. Denk hierbij aan het verwachte dataverkeer, hoeveelheid email adressen, voorbereiding op pakketten zoals WordPress of Joomla en automatische updates.
Cloud86 legt de lat ook erg hoog voor wat betreft de snelheid van de servers en dit vertaalt zich dan weer in een betere snelheid-score van jouw website waardoor je bij Google hoger in de zoekresultaten zal verschijnen.


Tot nu toe bevalt de webhosting door Cloud86 me ontzettend goed. De ArjenRoos.com draait ontzettend snel en stabiel en als beheerder zijn er ontzettend veel zaken zelf te regelen via Plesk. Zodra mijn jaarcontract voor mijn ArjenRoos.nl website verloopt zal ik deze ook verhuizen naar Cloud86.

WordPress voor beeldmakers

Als je jouw keuze voor een webhoster hebt gemaakt dan komt de keuze van het CMS. Er zijn twee “grote” CMS leveranciers die veel gebruikt worden en dat zijn Joomla en WordPress. Zelf heb ik gekozen voor WordPress en zal dit artikel dan ook hierop focussen.
Bij de keuze van mijn webhoster heb ik rekening gehouden met het aanbieden van een installatie van WordPress door een druk op de knop. Dit is dus eenvoudig te installeren en vereist weinig technische kennis. Automatische updates zorgen ervoor dat alles netjes bijgewerkt blijft.

WordPress blog bericht schrijven


Nu dat je weet dat je met WordPress verdergaat zal je een sjabloon, wat bij WordPress een thema heet, moeten zoeken wat bij jouw stijl past. Er zijn duizenden gratis thema’s maar ook vele zeer uitgebreide betaalde thema’s. Zelf gebruik ik het gratis Lyrical thema van Godaddy en dit voldoet op dit moment aan mijn eisen.
Je installeert een gratis thema door in te loggen op je dashboard (de beheerpagina van WordPress) en onder het menu-item ‘weergave’ een nieuw thema toevoegen te kiezen. Binnen deze beheerpagina is het relatief eenvoudig om een gratis thema te zoeken en te installeren.

Een thema installeren in WordPress

Wil je liever een uitgebreider thema met veel extra mogelijkheden dan een gratis thema met wat meer beperkingen, dan zou ik deze thema’s overwegen. Zelf heb ik deze thema’s ook getest en overwogen. Overigens heb ik zelf nu nog niet voor één van deze twee thema’s gekozen omdat ik graag zowel mijn .NL als mijn .COM websites in hetzelfde thema wil en je bij onderstaande thema’s voor beide websites zal moeten betalen. Ik hik er daarom nog even tegenaan, maar zal waarschijnlijk toch wel de overstap gaan maken.

Kalium
Het Kalium thema ziet er prachtig uit en is zeer veelzijdig waardoor het niet alleen voor een portfolio website gebruikt kan worden maar voor nog vele andere toepassingen. Ook e-commerce opties zijn mogelijk met Woocommerce integratie.
Het wordt met name geroemd om de snelheid van het thema. Dat is namelijk best belangrijk aangezien Google de snelheid van een website mede gebruikt in zijn ranking-score. Oftewel, hoe sneller jouw website hoe hoger je in de zoekresultaten voor zal komen. Ook deze snelheid is een goede reden om voor een snelle webhoster te kiezen zoals Cloud86.
Via deze link kan je meer informatie lezen over het Kalium thema en zelfs een demo website proberen.

Impresa
Het Impresa thema is ook een multifunctioneel thema waarmee dus veel meer dan een portfolio website gebouwd kan worden. Het is één van de best verkopende thema’s waardoor er ook veel over te vinden is.
Je kan het zo gek niet bedenken en je kan het met dit thema maken.
Via deze link kan je zelfs een gratis testsite genereren die je meteen kan gaan vullen met jouw content om te zien hoe het allemaal werkt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer thema’s te verkrijgen voor WordPress dan deze twee uitgelichte thema’s.

Album overzicht arjenroos.werkaandemuur.nl

Allebei de bovengenoemde thema’s komen met een aardige lijst aan plug-in’s waarvan je voor sommige als je ze zelf aan zou schaffen voor een ander (gratis) thema zou moeten betalen. Hierdoor kan het uiteindelijk toch best voordelig zijn om een betaald thema te kiezen waarbij de betere plugins worden meegeleverd.
Om nog meer functionaliteit aan je website toe te voegen of als jouw thema niet zoveel extra functionaliteit ingebouwd heeft, kan je zelf plugins installeren. Een Engelstalige uitleg over de plugin functionaliteit vind je hier. Ook voor plugins geldt dat er zoveel gratis als betaalde varianten zijn.

Als beeldmaker wil je uiteraard een portfolio maken om daarin je mooiste werken te laten zien aan je bezoekers. Mijn keuze voor een portfolio plugin is gevallen op het gratis “Visual Portfolio, Posts & Image Gallery”. De betaalde variant biedt nog wat meer mogelijkheden. Natuurlijk zijn er vele gallery/portfolio plugins zoals je hier kan zien.
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om gewoon een pagina aan te maken waar je jouw beste werk neerzet zonder poespas.

Plugin overzicht in het WordPress dashboard

Maak je gebruik van WerkaandeMuur dan kan je ook de plugin van WerkaandeMuur installeren zodat jouw werken mooi geïntegreerd worden op je eigen website zoals ook op mijn website te zien is of om een los werk aan een pagina of blog-post toe te voegen zoals hieronder.

Maak de pagina’s (Engelstalige uitleg) aan die je wil vullen met informatie zoals een about/over pagina, een contactpagina, uiteraard een portfolio pagina en wat je nog maar meer wil op jouw website. Daarna maak je een menu aan (Engelstalige uitleg) zodat bezoekers naar alle pagina’s op jouw site kunnen navigeren en in de basis staat jouw eigen beeldmakers website nu.

Hou er wel rekening mee dat het van nul opbouwen van een complete WordPress website de nodige uurtjes zal kosten. Gelukkig kan het zonder veel kosten te maken met een klein pakket van enkele euro’s en een gratis CMS met gratis thema’s en plugin’s. Ook is er ontzettend veel extra informatie te vinden over WordPress en Joomla op het internet en op Youtube.

Vergeet niet nu je jouw website in de lucht heb om deze aan te melden bij de grote zoekmachine’s. Dit zal ook wel automatisch gebeuren, maar je kan dat dus wat versnellen door dit handmatig te doen. Gebruik je de beheerders-tools van de verschillende zoekservers dan kan je meteen controleren of jouw website ergens problemen heeft met snelheid, leesbaarheid en niet werkende links, etc.

Google statistieken voor webbeheerders
Google statistieken voor webbeheerders

Nu is het wachten op bezoekers die je werken komen bewonderen of zelfs aan hun muur zouden willen hangen.

Ben je op zoek naar meer tips als beeldmaker? Kijk eens op mijn Engelstalige website www.arjenroos.com waar ik een aantal tutorials heb staan voor beeldmakers.

2 gedachten over “Webhosting voor een beeldmaker”

Geef een reactie