Modern meisje met de parel

Een moderne versie van de Grootmeester Johannes Vermeer’s “Meisje met de parel”. Met wat ondersteuning van wat photoshop is dit portret een echt hedendaags portret geworden van deze mooie dame. Historische kunst in een modern jasje dus. Dit kan een pareltje van een aanvulling zijn in een klassieke inrichting maar kan ook prima in een wat strakkere ingerichte woonkamer prima tot zijn recht komen.

Het portret (uit circa 1665-1667) is een tronie, een fantasiekop. Hierbij werd er toentertijd gebruikgemaakt van een anoniem model om technieken te oefenen. Denk aan leeftijd, karakter en voorkomen/ kleding en stemming. Hierbij kon er worden beoordeeld hoe goed een kunstenaar was. Na veel studies en onderzoek is er nooit bekend geworden wat de naam van dit model is geweest.

Wist je dat het originele schilderij van Vermeer voor 1995 een andere naam had? De oorspronkelijke naam van het schilderij was: “Meisje met de tulband.” In 1995 besloot men van Het Mauritshuis in Den Haag, dat de naam “Meisje met de parel” een beter passende naam zou zijn.
Wil je niet telkens naar Den Haag af moeten reizen om van het originele schilderij van Vermeer te genieten dan kan je met deze klassieker in een modern jasje aan jouw muur iedere dag van dit pareltje genieten.

Geef een reactie