Zweden en Noorwegen

Op zoek naar ongerepte natuur en rust, indrukwekkende landschappen en waters? In Scandinavië is dit zeker vindbaar en moesten wij natuurlijk ook met ons oude VW busje, een groene Volkswagen T4, die richting in. Speciaal voor deze reis hebben we onze oude Volkswagen T3 Westfalia camper ingeruild voor een wat nieuwere T4 zodat een reis zoals dit wat comfortabeler gaat.

Het werk ‘Een eenzame Boom’ is gemaakt op een hoogvlakte op de grens tussen Zweden en Noorwegen waar nog slechts een enkele boom vindbaar was.

Bent u zelf beeldmaker dan is deze pagina speciaal voor beeldmakers of natuurlijk mijn ArjenRoos.com website met veel uitleg en reviews een tip voor u.

Een andere sfeerimpressie gaat over dans en ballet als thema met mijn werken en kunt u hier vinden.

Reizend door deze prachtige landen levert ontzettend veel inspiratie dus werden de nodige foto’s genomen die ik in een aantal werken in mijn shop het geplaatst.

Lagom, niet te veel niet te weinig maar precies genoeg.
Lagom not too little, not too much, just right.

In Zweden is de leefstijl Lagom waarbij in balans geleefd wordt erg populair. Bij de meeste van deze werken heb ik daar geprobeerd rekening mee te houden. Zo wissel ik drukke delen af met rustige delen, hoge contrasten met lage contrasten, etc.

Groene kleuren aan de muur geven een rustgevend gevoel. Water in een werk kan dat gevoel extra accentueren. Onderstaand werk genaamd ‘Hutje aan het meer’ maakt hier maximaal gebruik van. Zoekt u een rustgevend werk dan is dit uitermate geschikt en één van mijn best lopende werken. Deze boshut is te huur in de buurt van Idre in Zweden en ligt midden in de bossen en via een onverharde weg van vele kilometers bereikbaar.

Onderstaand werk genaamd ‘Rode Fjätvallen’ illustreert heel mooi hoe ontzettend lang de wegen dwars door de Zweedse bossen kunnen zijn. Hoe heelijk moet het zijn om met een klassieke Engelse auto over deze onverharde wegen te rijden met niets anders dan natuur om u heen en voor en achter u geen enkel andere auto te zien rijden.

Vriendelijke mensen, kleurrijke huizen en natuurlijk uitgestrekte bossen zijn allemaal onderwerpen om aan de muur te kunnen hangen. De werken uit Scandinavië doen het om die reden erg goed.

Deze trap van een waterval is vele meters breed en zeer indrukwekkend en geeft een zeer gedetailleerd werk waar altijd iets nieuws in te ontdekken valt. De titel is misschien wat saai met ‘Watertrap’.

Echte rustgevende en toch opvallende werken voor aan de wand past in bijna iedere plek in huis of op kantoor zoals deze prachtige gedetailleerde panorama van de zonsondergang bij Idre in Zweden genaamd ‘Panorama bij Idre tijdens het blauwe uur’

Ook in de buurt van Idre in Zweden kwamen we voorbij aan deze indrukwekkende rivier waar ik naar hartelust veel foto’s van kon maken. Dit werk heeft de titel ‘Stroomversnelling’ meegekregen.’

Een uitzicht als dit kom je toch echt zelden tegen in Europa en toch is dit een uitzicht wat je vaker tegen zal komen op reis door deze prachtige landen. Deze foto heet ‘Eilandje in het meer’.

Super brede rivieren vol met vis waar de echte riviervissers hun hart op kunnen halen. Dit kleurrijke werk genaamd ‘Riviervissen in Zweden’ laat prachtig zien hoe de nooit ondergaande zon in de zomer prachtige luchten weggeeft tijdens het riviervissen in de nacht.

Is rustige viswater meer jouw ding? Of wil je lekker ronddobberen op één van de vele meertjes in Zweden? Onderstaand werk getiteld ‘Waterspiegel’ laat je lekker wegdromen bij het kabbelende water en prachtige natuur.

Dit ‘meertje met roeiboot’ was één van de eerste meertjes waar we stopten in Zweden en leverde ons meteen het typische Zweedse plaatje op.

De vele watervallen in Zweden zijn natuurlijk zeer geschikt om eens te fotograferen met lange sluitertijden om de waterval nog net dat beetje extra als werk voor aan de muur te geven. Naast deze Ristafallet waterval zit een kleine camping waar we hebben overnacht en bij de receptie is een minirestaurantje met heerlijke streekgerechten en wordt uitgebaat door Nederlanders dus zeker een tip om langs te gaan als je in Zweden op pad bent. Of hang alvast het werk ‘Ristafallet Waterval Zweden’ aan uw muur.

Als vakantieganger is lekker weer met een zonnetje natuurlijk waar je op hoopt, maar voor de foto’s zijn juist de indrukwekkende luchten met buien veel mooier om naar te kijken op een foto voor aan de muur zoals in dit werk genaamd ‘A storm is coming’

De wildernis wegen in Zweden is een prachtige routen door Zweden die tot aan de grens met Noorwegen gaat en als je de route helemaal rijdt zelfs helemaal rond gaat waardoor je in een aantal dagen zeer veel prachtige en verschillende natuur voorbij ziet komen van meren tot aan hoogvlaktes met vele rendieren.

Het werk ‘Bergen in Zwart/wit’ laat een detailopname zien waardoor het een abstract werk wordt met zachte contrasten.

Deze stroomversnelling is een parel van een werk wat het gevoel van Scandinavië zeer mooi weergeeft naar mijn mening. Je komt deze stroomversnelling tegen tijdens het rijden van de Wildernisroute in Zweden. Deze bewerking is getiteld ‘Stroomversnelling Vildmarksvägen’

In Noorwegen veranderd de natuur iets ten opzichte van Zweden en krijgen we meer bergen te zien. Zeker met de pasgevallen sneeuw levert dat kansen voor prachtige contrastrijke en misschien zelfs wat abstracte werken. Dit werk is getiteld ‘Besneeuwde bergtoppen’ en is gemaakt in Noorwegen.

Ook het volgende werk ‘Close-up van besneeuwde bergtoppen’ is in Noorwegen op de foto gezet. We moesten door het weer helaas de mooie Fjorden tijdens deze dag missen, maar zodra er een gaatje in de bewolking kwam leverde dat wel prachtige plaatjes op.

Rij je door tot aan de westkust wordt het genieten van de vele prachtige fjorden. Ook aan de westkust vind je de Atlantische weg waar vele eilandjes met bruggen met elkaar verbonden zijn wat echt een waar spektakel is om overheen te rijden en bij de vele stops even te genieten van de adembenemende uitzichten.

Van de Storseisundbrua heb ik dan ook meerdere werken gemaakt omdat toch wel één van de highlights van de reis was. Dit eerste werk van de Storseisundbrua laat de brug mooi in z’n geheel zien en heeft daarom simpelweg de titel ‘Storseisundbrua’.

Op één van de vele eilandjes langs de Atlantische weg zag ik dit roeibootje in het water liggen. Alles was perfect en kwam bij elkaar in deze foto. Geen wonder dat deze foto erg in trek is. Het werk is getiteld ‘Roeiboot langs de Atlantische weg’.

Deze Storseisundet brug (Storseisundbrua) is wel vaker op de foto te vinden op het internet omdat het lijkt alsof deze weg naar de hemel voert. De brug is dan ook best een spektakel om overheen te rijden en natuurlijk om vast te leggen op de gevoelige plaat. De titel van dit werk is ‘The Road to Nowhere’, maar die lag wel voor de hand.

Vlakbij de Atlantische weg vonden we prachtige kleine camping bij de vissershaven van Averøy met een fenomenaal uitzicht van alle kanten waar je maar keek midden in de Kornstadfjorden. ‘Vissershaven Averøy’ is echt een eyecatcher aan de wand met een prachtige zonsondergang.

Natuurlijk konden we het niet laten om de Trollstigen omhoog te rijden met ons busje. Jammer dat na al die rust het op dit soort plaatsen toch wel erg druk aanvoelt, maar wel een ervaring die ik zeker niet had willen missen.
Bovenop de top in de wolken even het busje een afkoelmomentje bezorgt zodat er wat foto’s gemaakt konden worden van onder andere dit toch wel erg Noorse plaatje genaamd ‘Noorwegen, de top van de Trollstigen’;

Hangt het werk wat u zoekt hier net niet tussen, aarzel dan niet om contact met me te zoeken.

Wil je zelf op pad door het prachtige Zweden dan kan deze reisgids niet ontbreken. Voor Noorwegen bestaat de reisgids ook zodat ze tezamen ook nog mooi in de boekenkast staan. Beiden zijn dit hardcovers vol met mooie foto’s en reistips.
Een wegenkaart is ook erg handig aangezien er toch wel gebieden zijn met slechts dekking voor de mobiele telefoon waardoor de navigatie niet persé altijd even goed werkt.

Ben je na het zien van deze werken of jouw eigen reis door het prachtige Zweden helemaal voor de Lagom, de Zweedse kunst van het leven in balans, verdiep je dan in dit boekje.

Geef een reactie