NFT als slimme investering?

Als beeldmaker of digitaal kunstenaar pretendeer ik niet dat ik verstand heb van beleggingen, crypto of financiën, maar wil ik via dit artikel toch eens opschrijven wat mijn gedachten zijn over Nun Fungible Tokens (NFT’s) en de mogelijkheden hiervan.

NFT’s zijn eigenlijk de koppeling tussen een account en een digitaal bestand op het internet. Doordat blockchain technology wordt gebruikt is alles uniek en kan vrijwel alles wat digitaal is gekoppeld worden middels een smart contract aan een account. Als beeldmaker kan je dus een afbeelding aan jouw account koppelen mbv een NFT. De NFT wordt in een digitale portemonnee (wallet) bewaard, maar kan ook verhandeld of geveild worden.

Als beeldmaker met een grote interesse in techniek was ik al vrij snel geprikkeld door de NFT berichten die vorig jaar in het nieuws kwamen. Zou hier een kans kunnen liggen voor mij als kunstenaar of is dit slechts een korte hype. Waar moet ik rekening mee houden als ik zelf NFT’s wil gaan maken?

Manga Girl een NFT op OpenSea

De laatste tijd wordt ook de term Metaverse vaak gebruikt wanneer het over NFT’s gaat en dat is wel begrijpelijk. Een metaverse is eigenlijk een digitale wereld waar we ons in zouden kunnen begeven. In deze digitale wereld kan je mbv een avatar (pictogram die je gebruikt om jezelf weer te geven) contact hebben met anderen en met alle digitale elementen om te heen. Zo zou je dus een digitale bedrijf met digitale kunst aan de muur kunnen maken. Deze kunst zou dan weer een NFT kunnen zijn.

Na het aanmaken van een wallet kan men al meteen NFT’s aankopen. Om hiervoor te betalen is dan meestal wel cryptovaluta nodig. Als verzamelaar zou je op deze manier allerlei soorten digitale bestanden kunnen gaan verzamelen. Als investering zou je dit voornamelijk doen met de hoop dat deze verzameling in de loop der tijd meer waard zal worden. Aangezien de toekomst zich niet laat voorspellen is dit toch best wel een risico. Met name omdat de NFT feitelijk slechts een koppeling is tussen een bestand en een wallet is hiermee dus niet automatisch het auteursrecht / copyrights van het bestand geregeld en zal deze dus wettelijk gezien bij de auteur/beeldmaker blijven. Dit is dus compleet anders dan een investering in fysieke kunst waar de verzamelaar in ieder geval nog een stuk kunst heeft om tentoon te stellen ook al mocht de waarde verminderen. Over de rechten bij een NFT heb ik echter nog wel een mening, maar ik kom daar later nog op terug.

Verzamelaar

Mocht je NFT’s willen gaan verzamelen als investering dan zijn er verschillende marktplaatsen waarvan OpenSea op dit moment de grootste is. Zelf maak ik ook gebruik van OpenSea maar denk ik ook dat Foundation.app een mooie toekomst heeft.

Into the Blue is een abstract werk als NFT op OpenSea

Bij het aankopen van een NFT is het wel belangrijk om goed te kijken of de aankoop er betrouwbaar uitziet. Iedereen kan relatief eenvoudig een NFT maken, ook van een bestand/werk dat niet van hunzelf is en dit vervolgens te koop aanbieden. Controleer dus goed of de NFT daadwerkelijk toebehoord aan de kunstenaar of dat het om een betrouwbare handelaar/verzamelaar gaat.
De makkelijkste manier om hierop te filteren is aantallen likes maar dit is zeker geen waterdichte manier en daarnaast zal een beginnend NFT beeldmaker zoals ikzelf slechts een hele kleine groep volgers hebben met dus weinig likes terwijl ik wel netjes mijn eigen kunst als NFT aanbied. Ik zou daarom willen adviseren om altijd de websites en of social media van de aanbieder eens goed te bekijken als controle.

Beeldmaker

Het mooie aan NFT’s zijn dat er een percentage van herverkoop van een NFT uitbetaald zal worden aan de maker van de NFT. Als een verzamelaar of investeerder de NFT dus weer van de hand doet ontvang je als kunstenaar dus jouw deel weer over. In theorie zou dit dus een leuke inkomstenbron voor kunstenaars kunnen worden.

Als beeldmaker is het aanbieden van een NFT niet erg lastig, maar let er wel op dat de NFT uniek is per uniek bestand. Je kan dus nooit meer verbeteringen aanbrengen, iets wat ik toch regelmatig wel doe.

Painted FashionGirl een NFT op Opensea

Zodra je jouw werk dus goed gecontroleerd hebt en zeker weet dat het klaar is om als NFT aangemaakt te worden verbind je jouw wallet met een NFT marktplaats zoals OpenSea. Je kan vervolgens een collectie aanmaken. Dit is feitelijk het smart contract wat wordt aangemaakt. Hierin staat bijvoorbeeld ook ingesteld dat er bij vervolgverkopen een klein percentage naar de kunstenaar zal gaan. Let erop dat je bij het aanmaken van het smart contract/collectie een keuze moet maken voor een bepaald blockchain netwerk. Kies je voor Ethereum realiseer je dan wel dat er bij het gebruik van het Ethereum netwerk kosten verbonden zijn aan het aanmaken van een smart contract/collectie en plaatsen/minten van een NFT. Deze kosten worden ‘gas costs’ genoemd en zijn variabel en afhankelijk van de drukte op het netwerk. Bij OpenSea kan echter ook voor het Polygon netwerk gekozen worden wat geen gas kosten met zich meebrengt waardoor het aanmaken van een NFT gratis wordt.

Binnen de aangemaakte collectie kan je vervolgens het werk uploaden en alle attributen die nodig zijn invullen en eventueel een link naar een website met meer info invullen. Op OpenSea kan je ook zogenaamde ‘unlockable content’ bij een NFT plaatsen die alleen de eigenaar van de NFT kan zien. Zelf zet ik bij mijn kunst voor aan de muur hier een link naar een hoge resolutie versie van het werk neer, maar daarover zometeen meer.

Zodra alles ingevuld en geüpload is wordt de NFT aangemaakt en zal je dit digitaal moeten ondertekenen met de wallet en wanneer je van het Ethereum netwerk gebruik hebt gemaakt ook de transactie af moeten rekenen.
Hoera je eerste NFT is nu een feit, je kan besluiten het voor nu even zo te laten of de NFT meteen te koop aan te bieden in een veiling.

Als beeldmaker die net de eerste stapjes in de NFT wereld heeft gezet komt nu het lastigste stuk en dat is netwerken. Jouw werk moet onder de aandacht van verzamelaars komen zodat het gekocht kan worden. Zelf zet ik vooral in op Twitter, maar uiteraard kan dat ook via Facebook, Reddit, etc.

Slimme investering voor de investeerder/liefhebber

Nu dan het stukje waarom ik dit artikel heb geschreven. Waarom ik wel een toekomst zie in NFT’s en het verzamelen hiervan voor mensen die op zoek zijn naar een investering.
Disclamer: Laat me nogmaals benadrukken dat dit zeker geen investering of financieel advies is omdat ik daar geen verstand van heb en ik hier dus alleen mijn idee hierover neerzet.

NFT Ballerina in the Park op OpenSea

Aangezien op het moment van schrijven niks geregeld is mbt de copyrights van het bestand waar de NFT naar verwijst zie ik als maker van de NFT’s van mijn eigen werk hier een mooie kans. Ik sta namelijk als beeldmaker en dus rechthebbende toe dat een koper van een NFT die door mij gemaakt is daarmee ook toestemming krijgt van mij om het werk te mogen (laten) printen en dan niet alleen voor eigen niet-commercieel gebruik, maar ook voor verkoop van de prints. Op deze manier geef ik dus toestemming aan de verzamelaar om a. het werk als NFT digitaal aan zijn digitale muur te mogen hangen, b. om het werk af te laten drukken en aan zijn eigen muur op te hangen en c. afdrukken te verkopen en hier dus een inkomstenbron aan te kunnen hebben. De toestemming voor verkoop van prints blijft van kracht zolang de eigenaar van de NFT de eigenaar blijft en vervalt zodra de NFT wordt doorverkocht.

Lovely Big Puppy Eyes is een character binnen de Big Puppy Eyes verzameling NFT’s op Opens

Dit maakt het naar mijn idee dus een mooie kans voor een iets minder risicovolle investering in een NFT. De NFT zelf zou ik waarde kunnen gaan stijgen, en zolang je de NFT bezit kan het werk via websites als WerkaandeMuur, Fine Art America, RedBubble, Society6, etc verkocht kunnen worden waardoor de investering (deels) terugverdiend kan worden en daarnaast kan je het werk ook in je eigen interieur ophangen. Zoek daarom iets uit wat in jouw smaak valt en jouw investering wordt ineens een slimme investering met een blikvanger aan de muur.

Op mijn Engelstalige website hou ik de door mij aangemaakte NFT’s bij. Mocht u als verzamelaar of investeerder geïnteresseerd zijn in een NFT van één van mijn werken en heb ik deze nog niet gemaakt, neem dan gerust even contact met mij op hierover.

Geef een reactie